lauantai 31. elokuuta 2013

Omenapiirakka

Omenahillotehtaan sivutuotteena syntyi omenapiirakka ;-)


Valmista pohja ja päälle tuleva muruseos aiemman raparperipiirakan ohjeen mukaan. Levitä pohjataikina piirakkavuokaan ja valmista täyte.

Täyte:
10 omenaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Lohko omenat peukalonpään kokoisiksi lohkoiksi. Laita omenat mikroastiaan. Lisää sokeri ja vaniljasokeri. Kypsennä omenoita mikrossa täydellä teholla (800 W) noin 15 minuuttia. Sekoita ja laita täyte piirakkapohjan päälle. Levitä päälle muruseos ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

perjantai 30. elokuuta 2013

Omenahillo

Taas on se aika vuodesta, jolloin meille perustetaan omenahillotehdas ;-) Hilloja tulee hellalla, uunissa, mikrossa, ... Maustettuna vaniljalla, kanelilla, inkiväärillä, sokerilla, hillosokerilla, ... ja ihan naturel. Laiskan kokin hillo syntyy helpoiten mikrossa ;-)

2 kg omenoita
2 dl sokeria
1 dl vettä

Pese omenat, poista siemenkota ja pilko omenat noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Laita lohkot isoon, kannelliseen uuni- tai mikrovuokaan. Lisää sokeri ja vesi. Laita kansi päälle ja kypsennä mikrossa täydellä teholla (800 W) noin 25-45 minuuttia omenalajikkeesta ja astiasta riippuen. Sekoita, jolloin omenalohkot rikkoutuu ja soseutuu. Jäähdytä ja pakasta. Tarjoile puuron, muorojen tai jäätelön kera, tai käytä talven mittaan vaikka omenapiirakassa. 

Hilloa voi varioida maustamalla hillon kypsennysvaiheessa vaniljasokerilla tai -tangolla, kanelitangolla tai -jauheella, jauhetulla inkiväärillä, sitruunamehulla, ... Vaihtoehtoja on monia. Mausteita riittää yksi teelusikallinen tähän omenamäärään. Kellarissa säilytettävään hilloon kannattaa käyttää hillosokeria tavallisen sokerin sijaan.

Lisäksi, jos haluat hillosta hienompaa, niin voit lopuksi pyöräyttää omenahillon sosemyllyssä.

Voit myös valmistaa soseen uunissa. Paista omenoita mausteineen 200-asteisessa uunissa noin 60-75 minuuttia.

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Marja-aroniahillo

Mummolan reissulta tarttui matkaan ämpärillinen marja-aronioita, joten olen kehitellyt niille käyttöä. Ensimmäisestä erästä keitin hilloa.

5 l marja-aronioita
3 dl vettä
2 tl vaniljasokeria
6 dl hillosokeria
2 dl sitruunamehua

Huuhtele marjat ja laita kattilaan. Lisää vesi. Keitä marjoja noin 15 minuuttia. Soseuta marjat sosemyllyllä. Lisää sokerit ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Sekoita ahkeraan, ettei pala pohjaan. Mausta sitruunamehulla. Anna jäähtyä ja purkita. Hillo sakenee jäähtyessään ja on valmista noin vuorokauden kuluttua. Säilytä viileässä. Tarjoile liharuokien kanssa, leivän päällä tai oman makusi mukaan.

Jälkikirjoitus (3.9.2013): Tein toisen satsin samalla ohjeella, mutta jätin marjat kokonaisiksi. Näinkin hillosta tuli todella hyvää ja aikaa säästyi ;-)

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Kesäkurpitsapiirakka

Oma plantaasi tuottaa kesäkurpitsoja enemmän kuin mitä perheemme ennättää syömään, vaikka kehittelen koko ajan uusia reseptejä ;-) Tässä suolainen piirakka kesäkurpitsalla. Piirakka tuli syötyä jo, joten kuva unohtui ;-)

Pohja:
150 g leivontamargariinia
3 dl tattarijauhoja
1 1/2 dl tattarihiutaleita
1 kananmuna

Nypi margariini ja jauhot tasaiseksi ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Painele taikina piirakkavuokan pohjalle ja reunoille.

Täyte:
3 kananmunaa
2 1/2 dl ruokakermaa
250 g maitorahkaa
2 dl juustoraastetta
1 rkl Ruoveden herkun juuresmaustetta
1 tl aromimaustetta
400 g kesäkurpitsaa
1 kesäsipuli varsineen
1 suippopaprika
suolaa

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Pilko sipuli ja paprika. Sekoita täyteaineet keskenään ja levitä piirakkavuokaan. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoile salaatin kera.

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Tonnikalaleivät

Perheemme nuorison yksi suosikeista on tonnikalaleivät. Teen niitä retkievääksi, välipalaksi, iltapalaksi tai kevyeksi lounaaksi. Opin reseptin ollessani aikoinaan vaihto-oppilaana jenkeissä.


6 paahtoleipäviipaletta
1 prk tonnikalaa vedessä
pala varsiselleriä TAI 3 tl kurkkusalaattia
3 tl majoneesia

Valuta vesi pois tonnikalasta. Pilko varsiselleri. Sekoita täyteainekset ja levitä puolelle paahtoleipäviipaleista. Laita täytepala ja täytteetön pala vastakkain. Anna maustua hetki.

Alkuperäiseen reseptiin kuuluu tuo varsiselleri, mutta korvaan sen usein kurkkusalaatilla tai pilkotuilla suolakurkuilla, sillä tähän kuluu niin vähän varsiselleriä että lopulle on haasteellista keksiä käyttöä.

tiistai 20. elokuuta 2013

Tonnikalatäytteiset tomaatit

Sarjassa "mitähän tänään söisi, kun olen kerrankin yksin syömässä", tuli tänään testattua tonnikalatäytteisiä tomaatteja lähinnä siksi, että jääkaapissa ei ollut mitään muuta sopivaa - en viitsinyt avata isoja lihapaketteja vain paistaakseni jotain yhdelle ;-) Lopputulos oli ihan maukas ...


2 isoa tomaattia
1/2 prk tonnikalahiutaleita vedessä
1 dl kesäkurpitsaraastetta
pala sipulia ta sipulinvartta
1/2 dl juustoraastetta
mustapippuria
suolaa

Leikkaa tomaatin kanta pois ja kovera tomaatin sisus pois. Sekoita tonnikala, raastettu kesäkurpitsa, silputtu sipuli ja juustoraaste täytteeksi. Mausta ja laita täyte tomaattien sisälle. Kypsenä mikroaaltouunissa (800 W) noin 3 minuuttia.

perjantai 16. elokuuta 2013

Nakki-kasvismössö ;-)

Olen näin loppukesästä kehitellyt erilaisia reseptejä oman plantaasin sadon hyödyntämiseksi. Tällä kertaa valikoimassa ovat kesäkurpitsa, porkkana ja sipuli. Lisäksi mukana on nakkeja, kun jääkaapissa sattui olemaan nakkipaketin jämät ;-) Annoksen voi hyvin tehdä ihan kasvisruokanakin jättämällä nakit pois. Resepti on poikkeuksellisesti yhdelle ;-)


pala kesäkurpitsaa
1 iso porkkanaa
1 kesäsipuli varsineen
Ruoveden herkun juuresmaustetta
fetakuutioita
4 kuoretonta nakkia

Raasta kesäkurpitsa ja porkkanat karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipuli ja pieni nakit. Ruskista nakit ja sipuli pannulla. Lisää kasvikset ja hauduta sopivan kypsäksi - ei tosin muusiksi asti ;-) Mausta. Tarjoile fetakuutioiden kera.

Käytän itse usein näissä kasvisresepteissä Ruoveden herkun juuresmaustetta. En halua olla ko. firman mannekiini, mutta ko. maustesekoitus vain on yksi suosikeistani; sinapinsiemen ja kumina antavat omiin makuhermoihini sopivan maun kasviksille. Juuresmauste sisältää sinapinsiementen ja kuminan lisäksi paprikarouhetta, sipulirouhetta ja mustapippuria. Samat mausteet voi toki lisätä kasviksiin ihan sellaisenaankin ilman ko. mausteseosta ;-)


lauantai 10. elokuuta 2013

Perunalaatikko

Erilaisten pihvien lisäkkeeksi tai kasvisruuaksi sopii hyvin perunalaatikko.


12 perunaa
3 sipulia
10 cm kesäkurpitsaa
suolaa
rosmariinia
timjamia
3/4 l ruokakermaa

Viipaloi perunat, sipulit ja kesäkurpitsa. Hienonna tuoreet mausteet ja sekoita ainekset uunivuokaan. Mausta ja paista 200-asteisessa uunissa noin 75 minuuttia.

maanantai 5. elokuuta 2013

Kasvishöystö

Ehdoton kasvisherkkuni on kasvishöystö, jota voi varioida, mutta perussetti on seuraava:


1/2 kesäkurpitsaa
1 suippopaprika
2 kesäsipulia
Ruoveden herkun juuresmaustetta
mustapippuria
suolaa
rasvaa tai öljyä paistamiseen

Pilko kasvikset peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Paista kasvikset pannulla tai grillaa folioon käärittynä grillissä. Mausta.

Kasvishöystöön sopii myös mm. kukkakaali, parsakaali ja feta-juusto.