sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Ruistäytekakku ja omenaruusupiirakka

Meidän suvun juhlaviikko (= viidet synttärit ja kahdet nimpparit viikon sisällä) huipentui tänään meidän kahden nuorimman yhteisiin kummisynttäreihin, joten piti tietenkin leipoa herkkuja. Innostuin hieman askartelemaan sokerimassasta ja omenoista ;-)


Synttärikakkuna oli tällä kertaa tällainen rukiinen (= vehnätön) kesänodotuskakku.

Ruistäytekakku

Pohja:

6 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ruisjauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun sekä jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kumoa jäähtynyt kakku ja täytä.

Täyte:

2 prk Bona suvihedelmät -sosetta
4 banaania
2 dl vispautuvaa soijakermaa

Kostutukseen 1 1/2 dl kookosmaitoa.
Koristeluun sokerimassaa eri väreissä; tässä valkoista, punaista, keltaista, vihreää, sinistä sekä mustaa.

Viipaloi kakku. Muussaa banaanit haarukalla. Kostuta pohja kookosmaidolla. Levitä hedelmäsose pohjalle ja sen päälle vispattu soijakermavaahto sekä banaanimurska. Levitä koko kakun päälle vielä kerros soijakermavaahtoa.

Kaulitse sokerimassasta levy kakun päälle tomusokerin kanssa kakun mittojen mukaan. Tee sokerimassasta myös haluamasi koristeet.



Omenaruusupiirakka

Pohja:

100 g laktoositonta leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl gluteenitonta vaaleaa Jytte-jauhoa
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan.  Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä voidellun piirakkavuokan pohjalle sekä reunoille.

Täyte:

4 omenaa
sokeria
kanelia

Leikkaa pestyt omenan ohuiksi lohkoiksi. Kypsennä lohkoja mikroaaltouunissa noin 3 min, kunnes lohkot pehmenevät sen verran, että niitä saa taivutettua. Kiedo pehmenneistä omenasiivuista ruusukkeita ja asettele ne piirakkapohjan päälle. Täytä ruusukkeiden välit ylimääräisillä omenasiivuilla. Halutessasi voi levittää pohjalle ensin purkillisen vaniljarahkaa. Ripottele omenaruusukkeiden päälle sokeria ja kanelia. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen kera.