maanantai 22. joulukuuta 2014

Jouluruokaa

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki, kunnon väki. Raoistansa sen jo tonttu näki, tonttu näki. Tip-tap tip-tap tipe-tipe-tip-tap tip tip tap. Se on joulu taas ovella, joten jouluruokia kokataan oikein urakalla.

Ensimmäisenä valmistuu porkkana- ja lanttulaatikot, punasipulihilloke sekä tietenkin joulukinkku. Kaikki maidottomina ja viljattomina ;-)


Porkkanalaatikko

5 dl vettä
1 1/2 dl puuroriisiä
5 dl kookosmaitoa tai riisimaitoa
2 kananmunaa
1 kg porkkanoita
suolaa, yrttisuolaa
muskottipähkinää
valkopippuria

Pinnalle: rouhittua mantelia, maidotonta margariinia

Kiehauta vesi. Lisää riisit ja keitä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.

Sekoita kananmunat ja maito keskenään. Kuori ja raasta porkkanat. Lisää riisin joukkoon porkkanaraaste ja munamaito. Mausta seos.

Kaada seos voideltuun foliovuokaan. Ripottele pinnalle jauhettua tai rouhittua mantelia ja muutama margariininokare.

Paista 160-175 -asteisessa uunissa 1-1 1/2 tuntia.



Lanttulaatikko

1 1/2 l lanttukuutioita
50 g maitotonta margariinia
2 keltuaista
1 dl jauhettua mantelia
1/2-1 tl maustepippuria
1 tl suolaa
1/2 dl siirappia
2 dl kookosmaitoa

Keitä lanttukuutiot suolalla maustetussa vedessä. Survo lantut soseeksi. Lisää joukkoon rasva, manteli, keltuaiset maitoon sekoitettuna. Mausta suolalla sekä pippurilla ja vatkaa seps kuohkeaksi ja tasaiseksi. Lisää tarvittaessa keitinlientä.

Kaada survos voideltuihin foliovuokiin. Koristele pinta lusikalla tai veitsen kärjellä. Sirottele pinnalle mantelia ja muutama margariininokare.

Kypsennä 160-175 -asteisessa uunissa runsaan tunnin ajan.




Punasipulihilloke

500 g punasipulia
3 dl glögiä (tiivisteestä tai valmiiksi juotavaa)
1 dl hillosokeria
1 dl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa

Kuori ja suikaloi sipulit. Mittaa muut ainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää sipulisuikaleet. Kypsennä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Jäähdytä, laita lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Tarjoile liharuokien, erityisesti sianlihan kanssa.



Joulukinkku

Paista kinkku pakkauksen ohjeen mukaan paistopussissa nahkapuoli päällypuolella. Mehukkaan kinkun sisälämpötila on 75-80 astetta. Poista kypsästä kinkusta verkko ja ylimääräinen rasva. Sivele kinkun pinta sinapilla ja sirottele päälle mantelijauhetta. Paista kuorrutusta ylälämmöllä tai grillivastuksella 250-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti